התמכרות לאלכוהול

אלכוהול (אתנול או אלכוהול אתילי) הוא המרכיב הפעיל שנמצא בבירה, ביין ובמשקאות חריפים. אלכוהול נוצר כתוצאה מפירוק סוכר שיש בפירות, ירקות ודגנים, על ידי שמרים. לדוגמה, יין נוצר מתסיסה של סוכר ענבים, בירה מהסוכר שיש בדגנים, וודקה מהסוכר בתפוחי אדמה וסיידר מהסוכר בתפוחים.

אלכוהול הוא חומר משכר, המוגדר כסוג של חומר הרגעה או חומר פסיכואקטיבי. אלכוהול פועל כמדכא של מערכת העצבים במינונים גבוהים או כממריץ ומעורר תחושת אופוריה במינונים נמוכים. אלכוהול נספג במהירות בדם באמצעות מערכת העיכול, ומשפיע כ-5-10 דקות לאחר שתיית משקאות המכילים אותו. רמת האלכוהול בדם מגיעה לשיאה כ-30-90 דקות לאחר צריכתו והוא נישא בדם לכל תאי הגוף.

אלכוהול מתפרק למים ולפחמן דו חמצני בתהליך חילוף החומרים, בעיקר על ידי הכבד. עלייה בריכוז האלכוהול בדם מובילה לתחושת שכרות ומתרחשת כאשר קצב השתייה עולה על קצב פירוק האלכוהול בכבד. חשוב להדגיש, כי קצב ספיגת האלכוהול ופירוקו משתנים מאדם לאדם ומושפעים מגורמים רבים, כגון הבדלים גנטיים המובילים להבדלים בפעילות אנזימי הכבד, הבדלים באחוזי השומן והשרירים בגוף, נוכחות או היעדר מזון בקיבה, גיל, מין, מוצא אתני, תדירות השתייה ועוד.

 

התמכרות לאלכוהול

קצת היסטוריה

  אלכוהול הוא נדבך חשוב בתרבויות רבות ברחבי העולם, ומשמש כחלק מפולחן דתי, כאמצעי לריפוי או כמרכיב תזונתי. העדויות הקדומות ביותר ליצור ושימוש באלכוהול נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות בסין ובגיאורגיה, המתוארכות לאלף השביעי לפני הספירה. עדות למשקאות אלכוהוליים נמצאה בתקופות מאוחרות יותר באפריקה (מצרים העתיקה), במרכז ובדרום אמריקה ועוד. יין מוזכר, כידוע, גם בתנ"ך, כ"משמח לבב אנוש" ונצרך ביוון וברומא העתיקה במהלך ארוחות, אירועים חברתיים ותרבותיים ומשתאות. ניתוח כימי של שאריות אשר נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות העלה כי הקדמונים התסיסו משקאות אלכוהוליים מענבים, גרגירים שונים, דבש ואף אורז.

 

 

למה משתמשים באלכוהול?

  על פי מחקרים, שני המניעים העיקריים לצריכת אלכוהול הם התמודדות עם לחץ, או פעילות חברתית או תרבותית. כאמור, אלכוהול הוא חומר משכר, הפועל כממריץ או כמדכא פעילות עצבית, בהתאם למינוני הצריכה שלו. כמו כן, אלכוהול משפיע על פעילות המערכת הרגשית (המערכת הלימבית במוח) ועשוי להעצים רגשות, כלומר, שהוא יכול לשמח ולגרום עליצות, להפחית חששות וחרדות אך בד בבד להעצים רגשות שליליים כגון עצבות, עצבנות או מצב רוח רע.   התמכרות לאלכוהול

 

כיצד אלכוהול פוגע בבריאות?

  על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO) מדי שנה מתים ברחבי העולם מעל 3 מיליון גברים ונשים, כתוצאה של שימוש מופרז ומזיק באלכוהול, והתמותה מנזקי אלכוהול מהווה 5.3% מכלל מקרי המוות. שימוש מזיק באלכוהול הוא הגורם לכ-200 מחלות, בהן מחלות כבד ולבלב, מחלות זיהומיות (כגון שחפת ו-HIV), סוגי סרטן ומחלות לב וכלי דם. כמו כן, שימוש מזיק באלכוהול גורם לפציעות ולתאונות. הגורמים המרכזיים שמגדירים את רמת הסיכון הכרוך בשתיית אלכוהול, הם הכמות ודפוס השתייה, כלומר מהי תדירות צריכת האלכוהול. ההמלצות לשתייה בטוחה שונות לנשים ולגברים, בגלל ההבדלים הפיזיולוגיים והמטבוליים בין המינים. כמו כן, ישנם הבדלים בהגדרה מהי מנת משקה סטנדרטית במדינות שונות. בישראל ההגדרה של משקה סטנדרטי הנה כ-14 גרם של אלכוהול נקי, שניתן לתרגם ל-333 סמ"ק בירה, 133סמ"ק יין ו-43 סמ"ק משקה חריף (וודקה, וויסקי, ג'ין וכדומה). על מנת להקטין את הסיכון שיש בצריכה גבוהה של אלכוהול ההמלצה המקובלת לגברים היא לשתות לא יותר מ-3 מנות אלכוהול ביום או 14 מנות בשבוע. ההמלצה לנשים היא עד 2 מנות ביום, ולכל היותר 7 מנות בשבוע. למרות המלצות אלו, יש גברים ונשים שיומלץ להם ולהן לצרוך כמות קטנה יותר או להימנע מצריכת אלכוהול כליל. מדובר, למשל, במי שסובלים ממחלות גופניות חמורות, ובעיקר מחלות כבד, כאלו אשר סובלים מהפרעות פסיכיאטריות נלוות, מבוגרים מעל לגיל 56, אנשים הנוטלים תרופות אשר עלולה להיות להן אינטראקציה בעייתית עם אלכוהול ועוד. חשוב להדגיש, כי ישנו קשר ישיר בין שימוש מזיק באלכוהול לבין מגוון של הפרעות נפשיות והתנהגותיות, התנהגות אלימה, אירועים אלימים והתאבדויות. היבט נוסף של פגיעה בבריאות בגלל שימוש באלכוהול קשורה לתופעת ה-האנג אובר, שתסמיניה הם כאב ראש, עצבנות, צמא, בחילות והקאות, סחרחורת (ורטיגו), עייפות, הזעה, צמרמורת ועוד. הסיבה העיקרית לתופעה היא התייבשות, חוסר איזון של מלחים בדם והיפוגליקמיה – רמה נמוכה של סוכר בדם. כמו כן, צריכת אלכוהול על ידי נשים בהריון עלולה לגרום לנזקים לעובר, ללידה מוקדמת ולתסמונת האלכוהול העוברי. סכנה נוספת טמונה בשתיית אלכוהול "כבדה" שעלולה לגרום להרעלת אלכוהול, וכן בצריכה של אלכוהול מזויף או אלכוהול באיכות ירודה, שעלולה לגרום למומים ולמוות. מעבר לתוצאות הבריאותיות, השימוש המזיק באלכוהול גורם להפסדים חברתיים וכלכליים משמעותיים, הן ברמת הפרט והן ברמה חברתית ולאומית.

מה גורם להתמכרות לאלכוהול?

כפי שקורה בצריכה של חומרים ממכרים שונים, במשך הזמן הגוף מפתח סבילות להשפעותיו הרעילות של האלכוהול. כמו כן נמצא, כי שתיית אלכוהול בכמויות גדולות ולעתים מזומנות גורמת לשינויים בתפקוד המוח, ובעיקר באותם אזורים הקשורים להנאה, שיפוט והתנהגות. ישנן תיאוריות שונות המבקשות להסביר את השוני במידת הסבילות והנטייה להתמכר לאלכוהול, מרביתן מייחסות את ההבדלים לגנטיקה ולהשפעה סביבתית, ומתוכן נגזרים גם גורמי הסיכון להתמכרות לאלכוהול. בין גורמי הסיכון הידועים: שתיית אלכוהול מגיל צעיר, היסטוריה משפחתית, נטייה גנטית להפרעות במצב הרוח, בעיקר לדיכאון, חרדה וכדומה, חשיפה לטראומה ועוד. במילים אחרות: לא כל מי שטועם משקה כזה או אחר מדי פעם עלול להתמכר, מצב המוגדר מבחינה רפואית כהפרעה – AUD – Alcohol Use Disorder. על פי הערכות שונות, מעל 16 מיליון אנשים בארצות הברית לוקים ב-AUD. האבחנה מתבססת על קריטריונים המתוארים המדריך האבחוני והסטטיסטי של הפרעות נפשיות (DSM), כהפרעה כרונית הניתנת לטיפול. 

5.3%

הידעת?

מדי שנה מתים ברחבי העולם מעל 3 מיליון גברים ונשים, כתוצאה משימוש מופרז ומזיק באלכוהול, והתמותה מנזקי אלכוהול מהווה 5.3% מכלל מקרי המוות.

 

ברוכים הבאים