התמכרות לכדורי הרגעה

מהי  התמכרות לכדורי הרגעה?

רבים חושבים על תרופות כמשהו תמים ולא מזיק, אך גם תרופות מרשם רבות יכולות להביא להתמכרות. אחת ממשפחות תרופות המרשם שחשוב להכיר בהקשר של התמכרות היא כדורי הרגעה. רוב כדורי ההרגעה שנמצאים בשימוש כיום שייכים למשפחת הבנזודיאזפינים והן משווקות תחת שמות שונים, כגון:  קסנגיס, קלונקס, ואבן, לוריוון, אסיוול, ועוד. כדורי הרגעה אלו נמצאים בשימוש כתרופות מרשם למגוון של מצבים רפואיים, אך השימוש הנפוץ ביותר הוא לטיפול במצבים של לחץ, חרדה, ונדודי שינה. הם נחשבים ליעילים מאוד לטיפול בטווח הקצר, אבל בעייתיים בטווח הארוך משום ששימוש ממושך בהם גורם להתפתחות של סבילות, פיתוח של תלות גופנית ולעתים אף נפשית, וכתוצאה מכך גם התמכרות.

כ-23% מהאנשים שמשתמשים בכדורי הרגעה באופן קבוע למשך שלושה חודשים בלבד יפתחו בהם תלות ואף יתמכרו אליהם

גם אם הם עושים בהם שימוש בהתאם להמלצת הרופא בלבד. הגמילה מכדרי הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים היא מורכבת משום שהפסקה מיידית יכולה לגרום לתסמיני גמילה קשים, לכן במידה ואתם סובלים מהתמכרות – חשוב לעשות את תהליך הגמילה תחת השגחה רפואית. בנוסף, חשוב לדעת כי שילוב של כדורי הרגעה עם חומרים מדכאי הכרה אחרים כגון אלכוהול ומשככי כאבים אופיאטים הוא מסוכן ועלול לגרום למנת יתר ואף מוות.

למה כדורי הרגעה ממכרים?

כדורי הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים נחשבים לבטוחים למשך טיפול של 2 עד 4 שבועות, אך בפועל רופאים רבים רושמים אותם למטופלים שלהם לפרקי זמן ארוכים הרבה יותר – חודשים ואף שנים. שימוש ארוך טווח בכדורי הרגעה גורם לתלות ועבור אנשים מסוימים זה יכול להפוך גם להתמכרות. להתמכרות לכדורי הרגעה יש שני צדדים שכדאי להכיר ולשים לב אליהם – הצד הגופני והצד הנפשי.

הצד הגופני של ההתמכרות קשור לאופן שבו הגוף שלנו מגיב לשימוש בתרופות הרגעה לאורך זמן

הדבר הראשון שניתן לשים לב אליו הוא התפתחות של סיבולת – השפעת כדורי ההרגעה הולכת ופוחתת לאורך זמן ויש צורך לקחת יותר ויותר כדי לקבל את אותה השפעה. בנוסף לסיבולת, הגוף מפתח תלות פיזיולוגית לבנזודיאזפינים שמתבטאת בכך שהפסקה חדה של השימוש בתרופות גורמת לתסמיני גמילה קשים, כגון חרדה, נדודי שינה, הזעה מוגברת, בעיות בזיכרון, פרכוסים ואף להביא להתפרצות פסיכוטית. תלות פיזיולוגית בכדורי הרגעה יכולה להיווצר לאחר שלושה חודשים בלבד של שימוש, כאשר גורמי סיכון נוספים הם שימוש בבנזודיאזפינים בעלי טווח השפעה קצר ועליה במינונים בעקבות התפתחות הסיבולת. במקרים מסוימים ההתמכרות לכדורי הרגעה יכולה להיווצר אך ורק כתוצאה מהרצון להימנע מתסמיני הגמילה הקשים של התרופה, בלי קשר לרצון לחוות את ההשפעות החיוביות שלה.

הצד הנפשי של ההתמכרות קשור למערכת היחסית שאנחנו מייצרים עם התרופות, שיכולה לבוא לידי ביטוי בכמה צורות

יש את הכמיהה לתחושות הנעימות שמגיעות עם התרופה מצד אחד, כגון האופוריה ותחושת ה”סטלה” שלה, ואת הרצון להפסיק את התחושות הלא נעימות בהן היא מטפלת מצד שני, כגון לחץ, חרדה או קושי להרדם. צורה נוספת שבה הצד הנפשי של ההתמכרות בא לידי ביטוי הוא התחושה שאי אפשר להתמודד עם סיטואציות מאתגרות בלעדיהן – בין אם זה סיטואציות חברתיות, מפגשים מיניים, תפקוד בעבודה – שגורמת לצריכה של כדורי הרגעה בשלל סיטואציות יומיומית. לא משנה אם מדובר בכמיהה בתחושות נעימות, רצון להפסיק את התחושות הלא נעימות, חוסר אמונה ביכולת לתפקד בלעדיהן, או כל מנגנון נפשי אחר – ללא התערבות זה יכול להפוך למערכת יחסים תלותית ואף הרסנית עם החומר.

התמכרות לכדורי הרגעה

מי עשוי להתמכר לכדורי הרגעה ואיך אפשר לדעת?

בשל השימוש הנרחב בכדורי הרגעה בציבור הישראלי ובעולם בכלל. התמכרות לבנזודיאזפינים היא תופעה שכיחה למדי. על פי מחקר של המרכז הישראלי להתמכרויות, עולה כי 1 מתוך 7 ישראלים סובל מהתמכרות כלשהי. כאשר הסיבות להתמכרות הן רבות ושונות. נטיות גנטיות, גורמים נפשיים, השפעות סביבתיות ועוד.

חושדים שאולי אתם סובלים מהתמכרות לכדורי הרגעה בדקו את עצמכם עם שאלון ההתמכרות!!!

הנה כמה תסמינים של התמכרות לכדורי הרגעה ששווה להיות ערים להם

תדירות

אם אתם לוקחים כדור הרגעה פעם ב… כשהמצב באמת אקוטי, כנראה שאתם בסדר.
אם הבחנתם שתדירות השימוש שלכם בכדורי ההרגעה עלתה לאורך זמן – מפעם בכמה ימים, לפעם ביום, ואולי אף לכמה פעמים ביום, גם במצבים שבהם אתם לא באמת זקוקים להשפעה שלהם…

פרק הזמן

אם היה לכם שבוע קשה בעבודה ומצאתם את עצמכם לוקחים כדורי הרגעה יום אחרי יום. יכול להיות שמדובר באפיזודה חולפת בתגובה למצב זמני ואין מה לדאוג.
אבל אם זה נמשך כבר מעל חודש…

פגיעה בתפקוד

אם אתם מבחינים שהשימוש שלכם בכדורי הרגעה פוגע בתחומים שונים בחייכם…
מונע מכם לתפקד כהלכה בעבודה או בלימודים…
מרחיק ביניכם לבין המשפחה או החברים שלכם, במיוחד אם כבר קיבלתם הערות על כך מסביבתכם הקרובה….

קושי לתפקד ללא הכדורים

אם אתם מוצאים שיש יותר ויותר סיטואציות בחיים בהן אתם מתקשים לתפקד ללא הכדורים באירועים חברתיים, מפגשים מיניים, תפקוד בעבודה …

חוסר שקט ומצוקה

אם אתם מוצאים את עצמכם חווים חוסר שקט ומצוקה כשאין ברשותכם כדורי הרגעה.
כשאתם לא יודעים מתי תיקחו או הכדור הבא, או פשוט כשלא לקחתם אחד במשך כמה שעות.
אם אתם מוצאים את עצמכם מוטרדים לגבי “המנה הבאה”…

תסמיני גמילה

אם להפסיק לקחת כדורי הרגעה גורם לתופעות לוואי כגון חרדה, רעד, הזעת יתר, אובדן דיכאון, או כל אחד מתסמיני הגמילה הידועים של החומר, כנראה שפיתחתם תלות גופנית בתרופה.
חשוב מאוד לא לנסות להפסיק אותה במכה, אלא לעשות זאת בצורה הדרגתית ותחת ליווי והשגחה רפואית.

הסתרה וסודות

אם אתם מוצאים את עצמכם מסתירים את השימוש שלכם בכדורי הרגעה מהמשפחה, מהחברים הקרובים אליכם, או מהעמיתים שלכם בעבודה…

יתכן שמדובר בהתמכרות

מה הסכנות של התמכרות לכדורי הרגעה?

על אף השימוש הרפואי הנרחב בכדורי הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים. הם לא חפים מסכנות. בטווח המידי. שילוב של בנזודיאזפינים עם חומרים מדכאי הכרה אחרים, יכול לגרום למנת יתר ומוות.
זה סיכון משמעותי במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם התמכרות ליותר מחומר אחד.
מוות ממנת יתר של כדורי הרגעה לבד ללא שילוב עם חומרים אחרים הוא נדיר מאוד. מינון גבוה יכול לגרום לפגיעה קשה בכושר השיפוט, בלבול, ואובדן זכרון.
האינטרנט מלא בסיפורים של אנשים שהתעוררו יום אחרי שימוש כבד בכדורי הרגעה וגילו שהם עשו כל מיני דברים מביכים שהם לא זוכרים. מלהזמין מוצרים יקרים ולא נחוצים מהאינטרנט ועד שליחת הודעות מביכות לאקסים.
גם במינונים רגילים, כדורי הרגעה פוגעים בכישורים הקוגניטיביים, המוטוריים והסנסוריים. כתוצאה מכך מגדילים את הסיכון לתאונות שונות במהלך היומיום, במיוחד בקרב משתמשים בני הגיל השלישי. על פי מחקרים מסוימים. שימוש בכדורי הרגעה ממשפחת בנזודיאזפינים מגדיל את סיכויי התמותה מסיבות שאינן מנת יתר.
עקב ההתפתחות המהירה של תלות גופנים.


הגמילה מכדורי הרגעה יכולה להיות מסוכנת מאחר והיא גורמת למגוון של תסמיני גמילה קשים

  • רעידות ופרכוסים
  • כאבי ראש
  • התקפי חרדה
  • קושי להרדם
  • סיוטי לילה
  • דיכאון
  • חרדות חברתיות
  • קושי להתרכז או להיזכר
  • הזיות ועוד.

במידה והחלטת להפסיק את השימוש בכדורי הרגעה. חשוב מאוד לעשות זאת בצורה הדרגתית, בליווי ותחת השגחה רפואית.

כיצד נגמלים מהתמכרות לכדורי הרגעה?

הגמילה מהתמכרות לכדורי הרגעה ממשפחת הבנזודיאפינים עשוי להיות איטי ומורכב. במיוחד עבור אנשים הצורכים אותם למשך פרקי זמן ארוכים.
בתור צעד ראשון. פנו אל הרופא המטפל, שתפו אותו ברצון שלכם להיגמל ולהפסיק את השימוש שלכם בכדורים. בקשו ממנו סיוע רפואית על מנת לעשות זאת בצורה הבטוחה ביותר. לאחר שמצאתם גורם מקצועי שינחה אתכם בהפסקה ההדרגתית של הכדורי.

הנה לכם כמה טיפים נוספים שיכולים לסייע

זכרו למה

כתבו לעצמכם מה אתם מפסידים בשל ההתמכרות לכדורי הרגעה ומה תרוויחו כשתצאו ממנה.
חזרו למה שכתבתם כל פעם שתצתרכו חיזוק.

בקשו תמיכה – אתם לא לבד

בקשו תמיכה מאנשים הקרובים אליכם – משפחה, חברים, עמיתים לעבודה, בני\בנות זוג, ועוד.

גמילה עם חמלה

כנראה שיש סיבות אמתיות שבגללן התחלתם את השימוש בכדורי הרגעה. אתם עשויים לפגוש אותן שוב מחדש עם הפחתת השימוש.
הביאו חמלה לקשיים שתפגשו ועבדו על לפתח כלים חדשים שיסייעו לכם להתמודד איתם בצורה בריאה. יותר ללא שימוש בחומרים.
ללכת לטיפול פסיכולוגי או נפשי אחר יכול לעזור לכם מאוד.

השקיעו בבריאות

שמרו על תזונה בריאה, שתיית מים, ושינה מרובה, מצאו לעצמכם שגרה של פעילות גופנית.

עקבו אחר התהליך

כתבו יומן ותעדו בו מתי וכמה אתם משתמשים בכדורי הרגעה.
מתי רציתם לקחת ולא עשיתם את זה.
נסו לשים לב לדברים שגורמים לכם לרצות להשתמש. מה הדברים שתומכים ביכולת שלכם להמנע, ומה הדברים שמפריעים לה. שימו לב גם להתקדמות ההדרגתית בתהליך הגמילה מההתמכרות לכדורי הרגעה.

אל תפחדו מקרייבינג

קרייבינג. הדחף העז לקחת כדור הרגעה עוד עשוי לבקר אתכם לא מעט. מצבים מלחיצים, מקומות וסיטואציות שבהם הייתם רגילים להשתמש בהם, או אנשים שאיתם הייתם עושים את זה.
כולם עלולים להיות טריגרים לתחושות האלה. היו מוכנים לכך שהרגעים האלה יגיעו ותכינו לכם דרכים להתמודד. כמו חבר להתקשר אליו, פעולה מרגיעה שהחלטתם עליה מראש או הסחת דעת.

אל תהססו לבקש עזרה מקצועית

מצאו את מסגרת הטיפול המתאימה והקרובה לביתכם ממאגר מסגרות הטיפול באתר שלנו.

 

אם לתחושתך את.ה או מישהו מקרובייך מתמודד עם התמכרות, אנו ממליצים לפנות לטיפול שיעזור לך להחזיר את השליטה והנחת לחיים באחד הקישורים הבאים:

על המאמר
שתפו ועזרו לנו להגיע לעוד אנשים(:

תוכן עניינים

יש לכם שאלות נוספות? השאירו פרטים ונחזור אליכם!
מרכז המידע
אולי יעניין אתכם לקרוא על...

פנייה למרפאת המרכז הישראלי להתמכרויות

אנא מלאו את הפרטים הבאים ואנו נשוב אליכם במהירות האפשרית
*אין למלא פרטים של אדם אחר ללא הסכמתו וידיעתו 
לתשומת ליבכם – זמן ההמתנה לכניסה לטיפול במרפאה הוא למעלה מ-6 חודשים

פרטים אישיים
גורם מבטח:
במידה והטופס מוגש עבור אדם אחר:

התחברות לאתר

דילוג לתוכן