משככי כאבים כהתמכרות
משככי כאבים הם חומרים שמעכבים אותות של כאב בעזרת חומר כימי שנקרא אופיואיד. בדרך כלל תרופות אלו ניתנות במרשם רופא לאנשים שעברו פציעה חמורה, כאבים כרוניים או ניתוח. ניתן לפתח התמכרות לחומרים אלו. משככי כאבים יש לצרוך תחת השגחה רפואית ולשים לב לסימנים שמבשרים על התחלה של התמכרות. בין השאר כדאי לשקול טיפול במרפאות ייעודיות לכאב, המלמדות כיצד ניתן להתמודד עם הכאב בדרך אחרת.
מהו הסיכון בשימוש לרעה במשככי כאבים?
אופיואידים מעכבים אותות כאב, אך עלולים לגרום גם
- לנמנום
- טשטוש ובלבול
- בחילה
- עצירות
- דיכוי נשימה חמור אשר עלול לסכן חיים.
שימוש במשככי כאבים מסוכן במיוחד בשילוב עם אלכוהול או תרופות הרגעה אחרות. שימוש ארוך טווח באופיואידים עלול להוביל לתלות ובמקרים מסוימים גם להתמכרות.
כיום ובמיוחד לאחר תקופת הקורונה השימוש במשככים ללא השגחה נעשה נפוץ יותר. בארצות הברית התופעה מוגדרת כמגפה הגובה את חייהם של כ-130 בני אדם מדי יום.
בישראל התופעה שכיחה ביתר לעומת שאר האוכלוסיה בקבוצת הגיל השלישי. מטופלים הסובלים מכאב כרוני או מטופלים בתרופות לאחר פציעה או ניתוח חשופים גם הם לסכנת שימוש יתר והתמכרות. שימוש עודף או לא נכון בתרופות שנרשמו על ידי רופאים לטיפול בבעיות רפואיות עלול להביא לתלות והתמכרות.
כיצד ניתן לטפל בהתמכרות למשככי כאבים?
ניתן לטפל ביעילות בהתמכרות לתרופות מרשם בשיקלול של הגורמים השונים שהובילו להתמכרות, סוג החומר ואורח החיים. במקרים מסוימים ישנן תרופות המסייעות למנוע חזרה של צריכת התרופות, כדוגמת בופרנורפין או מתדון. מלבד הטיפול תרופתי, ההמלצה היא לשלב גם טיפולים התנהגותיים (פסיכותרפיה), שיעזרו בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא בריאים ובניהול ההתמודדות עם הכאב.
רשימת תרופות אופיואידיות
נוגדי כאב אופיאטים שניתנים במרשם הם: טרג’ין, זלדיאר, טרמדקס, טרמדול, טרמדקס פלאשטאב, טרמה (trama), טרמל (tramal), אוקסיקונטין, אוקסיקודון, פרקוסט, פרקודן, פנטניל (אבסטרן, טניל, פנטורה, פק-פנט pecfent), מדבקות פנטניל (fenta), אקטיק (סוכריית פנטניל), מדבקות בוטראנס, סובוקסון, סובוטקס, בופרנורפין, מתדון, אדולן, מורפין, MCR, MIR מורפיום, קודאין (קודאקמול, רוקל, מיגרהלב, ספסמלגין, רוקסט, קודיקל), דורוג’סיק (מדבקה), דקסטרו-פרופוקסיפן (אלגוליזין, פרוקסול, רוגען).