התמכרות לפורנו – שאלות ותשובות

הזמנו את פרופ’ שאולי לב-רן, מייסד ושותף אקדמי של המרכז הישראל להתמכרויות, לשיחה צפופה בה הוא ענה לנו על כל השאלות הכי בוערות בנושא התמכרות לפורנוגרפיה.

 

איך בן אדם יכול לזהות על עצמו שהוא “מכור”?

 

“לפתח התמכרות זה כמו המשל על הצפרדע בסיר: הצרפתים מכניסים את הצפרדע לסיר עם מים קרירים ואז מחממים באיטיות. עד שהצפרדע שמה לב, היא כבר מתבשלת. אותו דבר לגבי התמכרות – הרבה פעמים עד שאני מזהה, אני כבר מכור. זה אומר שככל שעובר הזמן, אני צריך את זה יותר, חלק יותר ויותר גדול מהזמן ומהמאמץ שלי הולך לצריכת פורנוגרפיה, אני עסוק באיך ומתי לחמוק מכל מה שאני עושה כדי לצפות, ולמעשה אני משהה את הקיום שלי בין צפייה לצפייה. ואז, אם אני מנסה להפסיק, אני נכנס למצב של גמילה שמתבטא באי-שקט, חוסר שינה, ירידה במצב רוח ועצבנות, ואז אני ממשיך לעשות את זה למרות הנזקים”.

 

 

איך התמכרות לפורנו יכולה להשפיע על המצב הנפשי?

 

“יש זיקה עצומה בין התמכרות לפורנוגרפיה לבין דיכאון, וזה עובד לשני הכיוונים. ככל שאני משקיע יותר מאמץ בהפגה רגעית של מתח ולא בנייה אקטיבית של מערכת יחסים שיש בה אינטימיות רגשית וגם מיניות, כך אני חווה יותר בדידות, יותר סבל ויותר דיכאון. מן הצד השני, אנשים שסובלים מדיכאון הם בעלי סיכוי גבוה יותר לנסות לפתח מנגנונים של טיפול עצמי לטווח קצר ובכלל זה פנייה לפורנוגרפיה”.

 

יש אנשים שהם יותר מועדים לפתח התמכרות לפורנוגרפיה מאחרים?

 

“כן. אנשים שיש להם נטייה להתמכרות לכל מיני דברים וגם אנשים שיש להם איזושהי הפרעה פסיכיאטרית, למשל דיכאון, חרדה או הפרעת קשב וריכוז, נמצאים בקבוצת סיכון. בנוסף, אנשים שסבלו מטראומות, במיוחד טראומות מיניות בגיל צעיר, נמצאים בסיכון יתר, כי הם למדו מגיל צעיר להחליף אינטימיות במיניות”.

 

 

רק גברים מתמכרים לפורנו?

 

“לא, אבל היחס נוטה באופן מובהק לטובת הגברים. עם זאת, ייתכן שבהמשך יתגלה שהפער בין גברים לנשים הוא קטן יותר. נשים לא מדווחות על התמכרות לפורנו בגלל תהליכי ריצוי חברתי (צורך לרצות כדי להתאים לסטנדרטים של החברה). כשיש התנהגות שנחשבת ליותר ‘סוטה’ במגדר אחד, הסיכוי לא לדווח גדל. ראינו את זה גם במידה הנמוכה של פניית גברים בעקבות טראומה מינית, למרות שברבות הזמן אנחנו מגלים ששכיחות הפגיעות המיניות בקרב גברים גבוהה משכיחותה אצל נשים”.

 

האם ילדים ובני נוער גם יכולים להתמכר לפורנו? איך זה משפיע עליהם?

 

“אחת הבעיות הגדולות בימינו זה גיל החשיפה המוקדם לפורנוגרפיה. בארה”ב גיל החשיפה הראשון הוא חד-ספרתי, כלומר בבית ספר יסודי. ככל שגיל החשיפה מוקדם יותר, כך עולה הסיכוי לייצר תלות- כלומר, להתרגל לגירוי שנוצר עקב הפרשת דופמין המכונה ‘הנוירו-טרנסמיטור של העונג’. כשזה קורה בגיל צעיר, הסיכוי שלי להתרגש עד עמקי נשמתי מ’שבע דקות בגן עדן’ הוא הרבה יותר קטן. ואם מגיל מוקדם זה נהיה אינטנסיבי ואפילו כפייתי, זה עלול לבוא על חשבון של בנייה של מערכות יחסים מציאותיות בעתיד”.

 

איך צפייה בפורנו יכולה להשפיע על הזוגיות?

 

“צפייה אינטנסיבית בפורנוגרפיה בהחלט פוגעת במערכות יחסים. נניח שאני גר בבית עם בת זוג ובימים כתיקונם יש בינינו משיכה, תקשורת ויחסי מין. ברגע שיותר ויותר מהקשב שלי וגם מהקשב המיני שלי מופנה לעבר צפייה בפורנוגרפיה, היכולת שלי להתגרות וליהנות מיחסים רגילים עם בת הזוג שלי הולכת ופוחתת. היחסים מחווירים כי נחשפתי לדברים שהם יותר אקסטרים או יותר מדויקים להעדפות שלי, אשר גם לא מצריכים ממני מאמץ לייצר תקשורת או להיות מעורב רגשית”.

 

מה הקושי שנגרם למתמודים עם התמכרות לפורנוגרפיה?

 

“כל התמכרות שהיא כרוכה בסבל, כי בשלב מסוים, בלי שאני מבין איך הגעתי לשם, אני מפתח תלות בהתנהגות הכפייתית ומתחיל לרדוף אחרי הזנב של עצמי. ואז, או שאני מתעסק באופן כפייתי במתי אני אעשה את זה בפעם הבאה, או שאני מתעסק בלדמיין את זה, או שאני מתעסק בצורך להתאושש מזה כי כרגע גמרתי סשן. כל זה בא על חשבון התנהגויות אחרות שאני מזניח”.

 

“הנזקים יכולים להיות נזקים שאני לא בהכרח מודע אליהם כגון החמרת תחושת הבדידות והתסכול, או החמרת החרדה עשרים דקות אחרי שסיימתי, וגם נזקים יותר גלויים כמו פגיעה במערכת היחסים שלי, כאמור. כאן יש תפקיד חשוב לדרך שבה בת הזוג מתעמתת עם הנושא. אנשים שדורשים מהם להפסיק את ההרגל, באופן טבעי נבהלים, מגנים על האוטונומיה שלהם ולפעמים גם מבטאים הכחשה עם משפטים כמו: ‘אין לי בעיה בכלל’ או ‘אני לא יודע על מה את מדברת’. לכן, ככל שהפנייה אל המתמודד עם התמכרות תהיה פחות שיפוטית ונוקבת, הסיכוי לשיתוף פעולה, לפחות מבחינת השיחה וההצפה של הנושא, יגדל”.

 

 

אדם שמזהה את עצמו כמתמודד עם התמכרות – מהן האופציות שעומדות בפניו לטיפול?

 

“ניתן למצוא ברשת טיפולים מקוונים של סקסוהולים אנונימיים. גם המרכז הישראלי להתמכרויות מנגיש תוכניות טיפול ייעודיות וגם ייעוץ וטיפול רפואי ופסיכיאטרי, כי הרבה פעמים בבסיס יושבת הפרעה כמו דיכאון, חרדה, הפרעת קשב וריכוז או קשיים אחרים, ואם נטפל בה נכון תרופתית, נגדיל את סיכויי ההצלחה – כי להתמכרות יש רכיב ביולוגי.”

 

“בנוסף, יש גם טיפול פסיכולוגי פרטני שמסייע לגייס את המוטיבציה של האדם לשינוי. אנחנו עוזרים לאדם לעשות את השינוי בפועל – לראות איך הוא מנהל את היום-יום בלי פורנו, איך הוא מקבל החלטות על דברים כמו ניתוק מהאינטרנט לפרק זמן, וגם ללמוד איך לווסת את עצמו ולבנות יחסים יותר בריאים עם מישהו אחר. פתחנו גם קו חם לאנשים שמתמודדים בביתם, והוא מאויש כמה שעות ביום ואפשר לפנות אליו, ואנחנו גם מעלים לאתר שלנו הרבה מאוד המלצות ואפליקציות שעוזרות למתן התנהגות כפייתית. אנחנו גם מציעים במרכז שלנו טיפול קבוצתי”.

 

מהם היתרונות של הטיפול הקבוצתי?

 

“בטיפול קבוצתי בא לידי ביטוי הכוח של הקבוצה. הקבוצה מאפשרת נורמליזציה. עצם העובדה שאתה לא לבד ולא נדרש להמציא את הגלגל, כי רבים וטובים עשו את זה לפניך ואיתך. זו גם התחברות לכוח גדול ממך, לתחושת שייכות ותמיכה קבוצתית. בנוסף, אתה מקבל כלים זמינים מעבר לשעות הטיפול על ידי חברי הקבוצה המסייעים האחד לשני והופכים למערכת תמיכה. זה מועיל שבעתיים בזמנים שהאדם נוטה לבדידות ולהסתגרות, כי אז קבוצת השווים שלו הופכת להיות אנשים שמתמודדים עם דברים דומים, גם אם הסיפור של כל אחד מהם הוא יחידני על פני כדור הארץ.

 

“טיפול קבוצתי הוא מיקרו-קוסמוס של חייו של האדם. האופן שבו אני, למשל, מתמודד עם ביקורת מצד הסביבה, יפגוש אותי גם בתוך הקבוצה, ואז יש לי הזדמנות לתרגל את זה בסביבה תומכת שיש בה מרכיבים טיפוליים, במקום לתרגל על יבש בטיפול פרטני ולצאת לנסות את זה בעולם”.

 

מה יכול לעזור כדי להפחית התמכרות לפורנו?

 

“‘קודם כל, בנייה של שגרה חיובית, עם אנשים ותחביבים שונים, שמעסיקים את הילד או המבוגר. בקורונה ילדים ובני נוער נשארו בבית בלי שגרה, לפעמים עם הורים לחוצים וחרדים בפני עצמם, עם הרבה שעות מסך ונגישות. זה אומר שהם עלולים להיחשף לראשונה, או לראשונה בצורה אינטנסיבית ולא מבוקרת, לפורנוגרפיה, וילדים כאלו הם בפירוש בסיכון לפתח התמכרות.

דברים כמו חסימות של הרשת הביתית או של מכשירים מסוימים מחד, ומאידך- מעורבות הורית לגבי מה צופים ושיחות פתוחות לגבי הנושא הזה, יכולים לעזור ולמנוע בעיות”.

אם לתחושתך את.ה או מישהו מקרובייך מתמודד עם התמכרות, אנו ממליצים לפנות לטיפול שיעזור לך להחזיר את השליטה והנחת לחיים באחד הקישורים הבאים:

על המאמר
שתפו ועזרו לנו להגיע לעוד אנשים(:

תוכן עניינים

יש לכם שאלות נוספות? השאירו פרטים ונחזור אליכם!
מרכז המידע
אולי יעניין אתכם לקרוא על...

פנייה למרפאת המרכז הישראלי להתמכרויות

אנא מלאו את הפרטים הבאים ואנו נשוב אליכם במהירות האפשרית
*אין למלא פרטים של אדם אחר ללא הסכמתו וידיעתו 
לתשומת ליבכם – זמן ההמתנה לכניסה לטיפול במרפאה הוא למעלה מ-6 חודשים

פרטים אישיים
גורם מבטח:
במידה והטופס מוגש עבור אדם אחר:

התחברות לאתר

דילוג לתוכן