פנייה לטיפול

החלטת לפנות לטיפול, או לעזור לאדם קרוב לקבל טיפול. זהו צעד מאוד חשוב בדרך לשיפור המצב, ותמיד מומלץ לעבור את התהליך הזה בליווי מקצועי, ולא לבד. פירטנו עבורכם כאן כמה דברים חשובים שכדאי לשים לב אליהם כדי לבחור את הטיפול המתאים ביותר. 

מהן הגישות הטיפוליות הנפוצות היום?

ההמלצות הטיפוליות העיקריות כוללות שלושה מרכיבים:

  1. גמילה 
  2. שימור הינזרות (אי שימוש) 
  3. טיפול בהפרעות רקע פסיכיאטריות

 

לצד זאת, ישנם אנשים רבים החוששים להתחייב לגמילה או ניסו מספר פעמים ושבו תוך זמן קצר להשתמש בחומרים. לעתים קרובות אנשים אינם בהכרח מעוניינים לנסות שוב להיגמל אך בכל זאת מבקשים לקבל טיפול. בעבר, מרבית מסגרות הטיפול דרשו התחייבות מוחלטת להתנזרות משימוש, וכך נוצר מצב שאנשים רבים המעוניינים בעזרה אך חוששים מהתחייבות כזו נמנעו מפניה לטיפול. כך התפתחה גישת מזעור הנזקים (Harm Reduction) שמטרתה לאפשר סיוע לכל אדם בהתאם לצרכיו, לאתגרים עמם הוא מתמודד ולרצונו האישי. גישה זו מכירה בכך שחומרים ממכרים והתנהגויות ממכרות, הם חלק אינטגרלי מהעולם בו אנו חיים ושבמקרים בהם האדם אינו מוכן או מעוניין לבחור בהינזרות מוחלטת, מטרת הטיפול למזער ככל שניתן את הנזקים הנלווים להתמכרות.

סוגי טיפול 

קיימים סוגים רבים של טיפול, הן מבחינת ההיקף והן מבחינת שיטת הטיפול- הכל ביחס להתמכרות הספציפית ולמצב הנוכחי של הפונה לטיפול. הטיפולים הקיימים כוללים:

  • קבוצות עזרה עצמית קבוצות העזרה העצמית, העובדות בדרך כלל בגישת 12 הצעדים פועלות בכל רחבי הארץ, וניתן למצוא קבוצה פעילה כמעט בכל יום בשבוע. אפשר פשוט להגיע או להצטרף לקבוצות המתקיימות בזום. קיימות קבוצות העוסקות בהתמכרויות ספציפיות, לדוגמא:
     NA- Narcotics Anonymous שעוסקת בכלל ההתמכרויות לחומרים
    AA- Alcoholics Anonymous – לאנשים המתמודדים עם התמכרות לאלכוהול.
    SAA- Sex Addicts  Anonymous – למתמודדים עם התמכרות למין.

 

  • טיפול מרפאתי – למרבית המתמודדים עם התמכרות מספיק מפגשים מרפאתיים בלבד. כיום, מערכת הרפואה הציבורית כוללת בעיקר מרפאות לטיפול בהתמכרות לאופיאטים. בנוסף תוכלו למצוא מענה בשירותי הרווחה בעיריות ובמועצות המקומיות והאזוריות. כמו כן, קיימים מרכזים המופעלים ע”י עמותות שונות כגון אפשר–  לטיפול בנפגעי אלכוהול והימורים, מיל”ה– לטיפול בהתמכרויות להימורים ולגיימינג. טיפול מרפאתי עשוי לכלול מפגשי טיפול שבועיים, טיפולים קבוצתיים ובחלק מהמסגרות מעקב רפואי. דרך נוספת להגיע לטיפול מרפאתי הינה דרך מטפל פרטי (כלומר, שלא עובד תחת גוף/ארגון כלשהו). במקרה זה, יש לבדוק על כל מטפל\ת באופן אישי- האם יש לו הסמכה מתאימה.

 

  • אשפוזיות – אשפוזית הינה מסגרת סגורה המיועדת לגמילה בהשגחה רפואית. כיום קיימות 10 אשפוזיות ציבוריות ברחבי הארץ, הנבדלות בסוג הטיפול, בהתמחות הספציפית ובקהל היעד. משך השהות באשפוזית הוא בד”כ כ-3 שבועות למבוגר ועד שלושה חודשים לבני נוער. האשפוזיות הן באחריות משרד הבריאות, וכוללות גם הכנה והפנייה של כל מטופל לטיפול המשך לפי צרכיו.
    תוכלו למצוא את האשפוזיות לפי מיקום, התמחות ואנשי קשר כאן.
    עבור מטופלים המתמודדים עם התמכרות במקביל להפרעות נפשיות בחומרה משמעותית, הגמילה במסגרת אשפוז נעשית במחלקות לתחלואה כפולה בבית החולים הפסיכיאטרי בבאר שבע.
    בנוסף למסגרות הציבוריות, קיימות מסגרות פרטיות לגמילה המספקות אף הן ליווי רפואי לגמילה.

 

  • מרכזי יום – מרכזים היום לטיפול באנשים המתמודדים עם התמכרות לסמים ולאלכוהול מופעלים על ידי הרווחה ברשות המקומית. מרכזים אלו הם בד”כ מסגרת המשך לאחר גמילה ראשונית (בין אם נעשתה במרפאה או באשפוזית). השהות במרכז היא במהלך היום, והמטופלים שבים לביתם אחה”צ. מרכזי היום מספקים טיפול פרטני וקבוצתי באינטנסיביות גבוהה יותר מזו שקיימת בטיפול מרפאתי. הדגש בטיפול הוא על סיוע ביצירת תקשורת בין-אישית חיובית, שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות, פיתוח מיומנויות חברתיות ורכישת הרגלי עבודה, לקראת השתלבות בתעסוקה ובלימודים. משך הטיפול המומלץ במרכז הוא עד שנה. המרכז מהווה גשר בין תהליך הגמילה הפיזי לבין תהליך השיקום ארוך הטווח, תוך המשך שהות המטופל בסביבתו הטבעית. להלן (בעמ’ 10) רשימה של מרכזי יום לגמילה לפי איזורים.

 

  • קהילות טיפוליות אלו הן מסגרות סגורות המופעות על ידי משרד הרווחה בהן שוהים המטופלים 24/7 ובהן המטופל עובר תהליך טיפולי כולל, שיעזור לו להשתלב בחברה ללא שימוש בחומרים ממכרים. הכניסה למסגרות אלו מתרחשת בד”כ לאחר גמילה פיזית באשפוזית. קיימות תכניות טיפול שונות במגוון קהילות ברחבי הארץ הנמשכות בין 3 חודשים עד שנתיים. הטיפול בקהילות כולל טיפולים פרטניים, משפחתיים וקבוצתיים, עבודה אינטנסיבית בגישת 12 הצעדים, לעתים בתוספת טיפול באומנות, טיפול בבע”ח וטיפולים משלימים שונים. כמו כן בתכנית הטיפול משולבות גם תכניות לפעילות גופנית, חוגים, העשרה ופנאי. הקהילות הטיפוליות הן באחריות משרד הרווחה, וניתן למצוא מידע נוסף ופרטי קשר כאן. 

דרישות מאנשי מקצוע פרטניים 

התמכרות נחשבת כהתמחות ספציפית, שכדאי לכם למצוא מטפל שמומחה בה. גם בתוך התמכרות יש התמחויות – התמחות בחומרים (אלכוהול, סמים, משככי כאבים), התנהגויות (גיימינג, הימורים, מין ופורנו). דוגמא נוספת,  אם יש כאב פיזי שאתם מתמודדים איתו: אם עברתם תאונה, מחלה או אם יש לכם בעיה בריאותית כרונית, יכול להיות שכדאי לכם למצוא מטפל שמתמחה בכאב, מכיוון שהתהליך במקרה כזה הוא מעט שונה. 

ודאו שלמטפל/ת יש הכשרה בגישות טיפול מקובלות – הכשרה לטיפול באחת מהגישות המקובלות בעולם לטיפול בהתמכרויות: הגישה המוטיבציונית, 12 הצעדים, CBT להתמכרויות, DBT וטיפולים ממוקדי טראומה, ביניהם: focused trauma therapy ,exposure prolonged ,EDMR. ההכשרה ניתנת במכללות או ע”י גופים מומחים בתחום, המאושרים ע”י ראש המערך לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות. אם פגשתם מטפל בעל הכשרה כזו, בדקו שהתעודה אכן ממקום מוסמך ומוכר בתחום. 

לסיכום, סקרנו בקצרה את עקרונות הטיפול, כאשר המטרה העיקרית היא החזרת השליטה בחיים לידי המטופל. פירטנו מספר סוגים נפוצים של טיפולים בהתמכרויות, אשר כדאי לבחור מתוכן בהתאמה לבעיה, השאיפות והיכולות של הפונה לעזרה. אנו מאחלים לכם הצלחה רבה בתהליך. 

אם לתחושתך את.ה או מישהו מקרובייך מתמודד עם התמכרות, אנו ממליצים לפנות לטיפול שיעזור לך להחזיר את השליטה והנחת לחיים באחד הקישורים הבאים:

על המאמר
שתפו ועזרו לנו להגיע לעוד אנשים(:

תוכן עניינים

יש לכם שאלות נוספות? השאירו פרטים ונחזור אליכם!
מרכז המידע
אולי יעניין אתכם לקרוא על...

פנייה למרפאת המרכז הישראלי להתמכרויות

אנא מלאו את הפרטים הבאים ואנו נשוב אליכם במהירות האפשרית
*אין למלא פרטים של אדם אחר ללא הסכמתו וידיעתו 
לתשומת ליבכם – זמן ההמתנה לכניסה לטיפול במרפאה הוא למעלה מ-6 חודשים

פרטים אישיים
גורם מבטח:
במידה והטופס מוגש עבור אדם אחר:

התחברות לאתר

דילוג לתוכן